مسجد البیدیا فجیره
این مسجد به دلیل قرار گرفتن در منطقه البیدیا به عنوان “مسجد البیضا” نامگذاری شده است. البیدیه یک روستای بزرگ در امارت فجیره است که بخشی از چندین روستای دیگر در این منطقه از جمله الفای، الجبیل، حاقیل، طوی بن صعده، الحره و التله را تشکیل می دهد. تا همین اواخر، جمعیت این روستاها از مسجد البیضیه برای نماز جمعه استفاده می کردند.
مسجد البیدیه با داشتن چهار گنبد که اندازه آنها مساوی نیست، از دیگر مساجد قدیمی و مدرن متمایز می شود. هر گنبد از چندین گنبد تشکیل شده است که بر روی گنبدهای دیگر نصب شده اند، اولین گنبد پایه گنبد بزرگ را تشکیل می دهد. دومین گنبد کوچکتر به همراه سوم گنبد بسیار کوچکتر با گنبدی با سر کوچک تاج گذاری شده است. در مجموع، همه این گنبدها به یکدیگر نزدیک هستند.
هر چهار گنبد توسط یک ستون مرکزی، که پایه اصلی ساخت و ساز ساختمان است، پشتیبانی می شود. قله مرکزی و پایه های سقف آن چهار گنبد را در یک سیستم مهندسی منحصر به فرد حمل می کند.
ارتفاع محراب این مسجد 180 سانتی متر و عرض 90 سانتی متر است؛ شامل پله هایی با سه درب است و به شکل مربع است.
دیوارها با کنده کاری های دندانه دار تزئینی تزئین شده اند، با دهانه هایی که به نور و هوا اجازه ورود می دهند و طاقچه هایی برای قرار دادن لامپ های روشن کننده تزئین شده است.
این مسجد در حیاط مستطیلی وسیع ساخته شده از سنگ جامد که ترکیبی از گل و یونجه است قرار دارد. ارتفاع دیوار آن از 1.5 متر تجاوز نمی کند.
از تکنیک خاصی در پوشش سقف مسجد استفاده شد که به موجب آن سقف با ستون سنگی مرکزی گرد با شعاع 1.8 متر پشتیبانی می شود. سپس ارتفاع آن کوچکتر می شود تا به 0.42 متر می رسد، سپس بزرگتر می شود و دو مثلث ایجاد می کند تا گره های نوک تیز ایجاد شود. از طریق گره، می تواند مسجد را به دو قسمت تقسیم کند. هر قسمت به دو قسمت کوچکتر تقسیم می شود و در نتیجه این جداسازی چهار فاصله ایجاد می شود. در بالای هر فضا یک گنبد وجود دارد که با قسمت نیم دایره داخل گنبد به راحتی می توان متوجه آن شد، در حالی که سطح بیرونی مارپیچ به نظر می رسد.
چندین محوطه باستانی در نزدیکی مسجد البیدیا و اطراف آن وجود دارد. به دلیل نزدیکی شدید آنها به مسجد، آنها در نقشه های باستان شناسی با نام “مسجد باستان شناسی آل بیدیا” ثبت شده اند و شامل ویژگی های زیر است:
چهار برج مراقبت.
دیوارهای سنگی مربوط به بناهای قدیمی.
پی ها و دیوارهای باقیمانده از خانه های بزرگ تاریخی که یکی از آنها متعلق به یکی از شیخ ها است و دیگر خانه های کوچک.
سنگ نگاره ها و کنده کاری های باستان شناسی روی سنگ ها.
با تشکر از حسن انتخاب و همراهی همیشگی شما عزیزان با داماک پرشین
همچنین شما میتوانید از طریق اپلیکیشن داماک، از ویدئو های ما دیدن کنید.