اطلاعات تماس

چگونه نقد شرایط کنونی، راهکار اجرایی درستی است

مدیر ارشد بخش فناوری اطلاعات شرکت داماک، Jayesh Maganlal، توسط مجله Titans بعنوان بهترین مدیر فناوری اطلاعات در جهان انتخاب شد. این مجله در نشستی با وی در مورد نوآوری در دنیای فناوری و همچنین اقدامات و تصمیماتش در جهت تبدیل کردن شرکت داماک، به یکی از پیشروترین شرکت‌های ساختمان‌سازی در زمینه‌ی فناوری گفت‌وگو کرد.

به نظر شما این صنعت در سه تا پنج سال آینده به چه سمت و سویی خواهد رفت؟

من پیش‌بینی می‌کنم که فناوری‌های جدید مبتنی بر Distributed Cloud (سرورهایی که به‌راحتی از طریق اینترنت قابل دسترسی بوده و برخلاف سرورهای معمولی که در یک نقطه متمرکز هستند می‌توانند در چند شهر و یا کشور متفاوت باشند)، Digital Twin (یا همزاد دیجیتالی، نمونه‌ای دیجیتالی از اشیاء، فرآیندها، انسان‌ها، مکان‌ها، سیستم‌ها و تجهیزات مختلف فیزیکی است)، قراردادهای هوشمند دیجیتالی، کالا سازی داده‌ها (تبدیل‌شدن داده‌های دیجیتالی به کالایی قابل خرید و فروش) و همچنین دستیارهای دیجیتالی (هوش مصنوعی که آن‌قدر پیشرفت کرده که می‌تواند به‌صورت مستقل تصمیم گرفته و حتی به انسان مشاوره ارائه کند) در سه تا چهار سال آینده وارد بازار خواهند شد و صنعت را برای همیشه تغییر خواهند داد. فناوری‌های مربوط به حوزه ساختمان‌سازی نیز با استفاده از فناوری‌هایی مانند واقعیت مجازی (VR)، واقعیت افزوده (AR) و فناوری پاک (سازگار با محیط ‌زیست) به‌سرعت رشد خواهند کرد. من همچنین پیش‌بینی می‌کنم که شرکت‌های استارت آپی به‌زودی ظهور خواهند کرد که به‌جای محصولات معمولی کنونی که تمامی کارها را انجام می‌دهند، محصولات تخصصی ارائه می‌کنند که فقط در یک زمینه کار می‌کنند و در خدمت این «بازار خاص» (Niche Market) هستند.

برنامه 1 ساله یا 3 ساله شما برای بخش خود چیست؟ چگونه می‌خواهید کسب‌وکار خود را با کمک فناوری بهبود ببخشید؟

برنامه کوتاه‌مدت ما بازسازی پایه‌ای تمام زیرساخت‌های دیجیتالی کنونی شرکت است تا تبدیل به بستری شوند که با فناوری‌های آینده سازگاری داشته و سرعت لازم برای پاسخگویی به نیازهای آینده را داشته باشد. یکی از بخش‌های این برنامه، تغییر ساختار فرآیندها و ساخت لایه‌ی ادغامی (integration layer) مستحکم است. با دارا بودن این زیرساخت قوی، ما در درازمدت، قادر به تسهیل فرآیندها در سراسر سازمان خواهیم بود که در نتیجه، تجربه کاربری خوشایندتری برای مشتریان فراهم شده و تمام فناوری‌های آینده می‌توانند به‌راحتی با سیستم‌های ما ادغام شوند و اگر ما تصمیم به ایجاد تغییر در سیستم‌های شرکت گرفتیم بتوانیم به‌راحتی بخشی از سیستم را به‌کلی عوض کنیم.

اعضای تیم خود را بر چه اساسی انتخاب می‌کنید؟

من همیشه به نگرش و طرز فکر، بیش از استعداد اعتقاد داشته‌ام و همیشه اعضای تیم‌هایم را بر این اساس انتخاب می‌کنم. یک نگرش خوب به ایجاد اعتماد و تقویت همکاری بین اعضا کمک می‌کند. این امر به نوبه خود باعث افزایش خلاقیت و نوآوری می‌شود.

لطفاً تجربیات خود را از مدیریت یک گروه چندملیتی با ما در میان می‌گذارید؟

من فکر میکنم چند ملیتی بودن تیم، یک حسن است و باعث می‌شود که ایده‌های جدید و متنوع رشد کنند و همکاری و حس یکپارچگی را در بین کارکنان تقویت می‌کند. همچنین به ایجاد دوستی‌های جدید در بین همکاران کمک کرده و زندگی در خارج از کشور را آسان‌تر می‌کند. تنوع، همیشه یک امر مثبت بوده و به ما کمک می‌کند تا از محدودیت‌های ذهنی که برای خود ایجاد کرده‌ایم فراتر  پیش برویم و با ملیت‌ها و فرهنگ‌های مختلف آشنا شویم. این امر به ما کمک می‌کند تا جهان ‌بینی جامع‌ تری داشته باشیم. این موضوع همیشه شعار من بوده و هدفی است که ما به‌طور فعال در داماک در حال ساخت آن هستیم. در یکی از کارهای قبلی‌ام، تیمی را مدیریت کردم که از 18 ملیت مختلف تشکیل شده بود.

چگونه همکاری بین بخش‌های مختلف شرکت را تقویت می‌کنید؟

من مشوق بحث ازاد هستم و از تشکیل تیم‌های مجازی با مشارکت فعال کاربران تجاری و استفاده از ابزارهایی که به هماهنگی اعضای گروه کمک می‌کنند مانند Monday.com و Microsoft Teams استقبال می‌کنم. همچنین مدیریت پروژه به سبک Agile (روش توسعه نرم‌افزاری چابک، مبتنی بر تکرار و به شکل تدریجی است که در آن، راه‌حل‌ها از طریق برنامه‌ریزی درون سازمانی و همکاری بین تیم‌های مختلف کاری، انجام می‌شوند) را به سبک‌های سنتی مانند waterfall (مدل آبشاری توسعه نرم‌افزار که در آن مراحل تولید به شکل یک جریان مداوم متمایل به سمت پایین است) ترجیح می‌دهم. این سبک‌های سنتی سریعاً دچار شکست می‌شوند و همیشه با روش Minimum Viable Product (به معنی حداقل محصول پذیرفتنی؛ به محصولی گفته می‌شود که دارای حداقل ویژگی‌های لازم و کافی برای عرضه به مشتریان باشد) و سریعاً به موفقیت‌ دست می‌یابند.

چه چیزی در شغلتان به شما انرژی می‌دهد و چه چیزی شما را دلسرد می‌کند؟

زمانی انرژی می‌گیرم که مشغول ارائه راه‌حل‌های خلاقانه گوناگون برای برطرف کردن مشکلات شرکت باشم و با نوآوری، حل مسائل را آسان کرده و باعث تقویت فرهنگ گروهی ‌شوم؛ اما اغلب دیده‌ام که مردم نسبت به تغییر، مقاومت می‌کنند و این امر باعث تحلیل رفتن انرژی من می‌شود. گرچه مشکلات بالاخره برطرف می‌شوند اما این امر نیازمند بحث‌های طولانی برای متقاعد کردن افراد است که واقعاً خسته‌کننده است.

مهم‌ترین دستاوردتان در شرکت چه بوده و چه اثری بر کسب‌وکارتان گذاشته است؟

روند تحول شرکت همچنان ادامه دارد و ممکن است پذیرش تغییرات برای کسب‌وکارها دشوار باشد. اگر شرایط فعلی یک مجموعه هیچ‌وقت مورد انتقاد قرار نگیرد، فرصت‌ها از دست می‌روند. نتایج نشان می‌دهند که داشتن دید انتقادی نسبت به شرایط کنونی راهکار اجرایی درستی است که می‌تواند باعث ایجاد فرصت بهبود فرآیندهای جاری، کاهش اتلاف هزینه، زمان و افزایش کلی ارزش دارایی‌های ذینفعان داخلی شرکت شود.

فکر می‌کنید کدام فناوری‌ها در چند سال آینده حوزه فناوری اطلاعات سازمانی را متحول خواهند کرد؟

فرآیندهایی که از هرنقطه جهان و مستقل از موقعیت فیزیکی افراد و ابزار قابل انجام هستند که اصطلاحاً به آن‌ها Anywhere Operations گفته می‌شود.

هایپراتوماسیون (Hyperautomation ) که سطح بعدی اتوماسیون است که در آن فرآیندهای رباتیک، یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی در هماهنگی کامل، قادر به انجام پیچیده‌ترین فعالیت‌ها بدون دخالت انسان خواهند بود.

استراتژی Total Experience (تجربه کلی) که به معنی ارائه راه‌حل برای بهبود User Experience (تجربه کاربری یعنی رضایت کاربر از محصولات شرکت)، Customer Experience (تجربه مشتری یعنی رضایت مشتری از شرکت)، Multi Experience (تجربه کلی کاربران از استفاده از محصولات شرکت از طریق دستگاه های هوشمند گوناگون، روش های دسترسی مختلف به محصولات و غیره) و Employee Experience  (رضایت کارمند از کار کردن در شرکت) گفته می‌شود که نه‌تنها باعث می‌شود که مشتری از شرکت راضی باشند بلکه خود کارمندان نیز از محیط کار خود راضی باشند.

آیا فکر می کنید تعداد مدیران فناوری اطلاعاتی که عضو هیئت مدیره شرکت ها هستند در آینده  بیشتر شوند؟

قطعاً. مدیران فناوری اطلاعات دیگر فقط مسئول کارهای جزئی نیستند. اکنون آنها نقش بسزایی در ایجاد تحول در شرکت‌های محل کار خود ایفا می کند. ایجاد تحول در خدمات دیجیتالی در دستور کار مدیران تمامی شرکت‌های بزرگ دنیا است. همه گیری ویروس کرونا در جهان ثابت کرد که فناوری برای بقا و رشد کسب‌وکارها ضروری است.

 انگیزه زیادی برای ایجاد تغییر و ساده‌سازی فرآیندهای موجود در سازمان‌های مختلف به‌منظور بهبود کارایی کسب‌وکار وجود دارد. با حضور پررنگ‌تر مدیران فناوری اطلاعات در جلسات هیئت‌مدیره، این اطمینان حاصل می‌شود که این تغییرات به شکل اصولی و با استفاده از فناوری مناسب و با هزینه مناسب ایجاد می‌شوند.

مدیر فناوری اطلاعات آینده کیست و چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

مدیر فناوری اطلاعات آینده باید متوجه باشد که اصول اولیه هیچ گاه تغییر نمی‌کند. فناوری نقش محرک را در کسب‌وکارهای آینده بازی خواهد کرد اما کارمندان و فرآیندها همچنان نقش اصلی را در تمامی کارها خواهند داشت. یک مدیر خوب باید بتواند با همکارانش ارتباط برقرار کرده و به خواسته‌های آنها توجه کرده و برای موانع و مشکلاتشان راه‌حل ارائه کند.

مدیر فناوری اطلاعات فردا با فرآیندهای تجاری شرکت رابطه نزدیک ‌تری خواهد داشت تا بتواند با افزایش راندمان سیستم‌های دیجیتالی باعث افزایش کیفیت محصول نهایی شود. او می‌داند که فناوری در خدمت کسب‌وکار نیست بلکه در آینده، کسب‌وکار به خودی خود یک فناوری محسوب می‌شود.

Jayesh  مدیر ارشد فناوری اطلاعات شرکت داماک است. او بیش از 21 سال تجربه موفق در زمینه‌ی مدیرت و فناوری اطلاعات در صنایع چندملیتی و بومی در خاورمیانه، آسیای جنوب شرقی و اقیانوسیه را دارد.