دبی در «شاخص شهرهای جهانی»، جایگاه نخست خود در منطقه را حفظ کرد
دبی همچنان جایگاه بهترین شهر برای کار و زندگی را در منطقه اقتصادی خاورمیانه و شمال آفریقا (Mena) دارد. از نظر متخصصین، دلیل این انتخاب آن است که شهر دبی از لحاظ سبک زندگی، محیط کاری و زیرساختهای بینظیری که به شهروندان و ساکنین ارائه میدهد، ایدهآل است.
گزارش اخیر موسسه Kernrey با عنوان «شهرهای جهانی» نشان میدهد که دبی با 4 پله پیشرفت، جایگاه بیست و سوم را در رتبهبندی جهانی به دست آورده و جایگاه اول خود در منطقه را حفظ کرده است. این شهر همچنین در زمینهی تجربه فرهنگی جایگاه چهارم جهان را به دست آورده که نشان دهنده بازگشایی سریع این شهر به روی مسافران بینالمللی است. این بازگشایی نتیجهی الزام مسافرین به انجام آزمایش کرونا، سرعت عمل بالا در واکسیناسیون و ردیابی افراد مبتلا و افرادی که با آنها در ارتباط بودهاند از طریق بلوتوث، میباشد.
هر دو شهر ابوظبی و دبی از لحاظ چشمانداز آینده با سه پله افزایش نسبت به ردهبندی 2020، موفق شدند به ترتیب جایگاههای چهارم و پانزدهم را در جهان به دست آورند. کسب این جایگاه نشان میدهد که هر دو شهر به تلاش خود در ارائه بهترین خدمات درمانی و کاهش اثرات مخرب زیست محیطی این خدمات پایبند هستند که این امر، اصلیترین نکته در تأمین رفاه فردی جامعه است. این دو شهر در جایگاه نخست «چشمانداز زیرساختها» قرار دارند که نشاندهندهی تلاش کشور امارات در زمینهی رسیدن به آیندهای همراه با رشد اقتصادی پایدار و مقاوم میباشد.
در این گزارش، جایگاه دوحه در سطح جهان، بیشترین میزان پیشرفت را داشت که موجب شد رتبه سوم منطقه را کسب کند. شهر ریاض در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (Mena) جایگاه پنجم را دارد و از نظر سرمایه انسانی رتبه نخست را در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس دارد. کسب این رتبه نشان دهنده تلاشهای مداوم مسئولین این شهر در جذب استعدادهای بینالمللی و تعداد زیاد اتباع خارجی آن است.
Antoine Nasr، شریک تجاری و رئیس بخش قوانین دولتی در موسسه Kearney در خاورمیانه، در این گزارش گفت: «در منطقه Mena، اقتصاد کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، بخصوص امارات و عربستان سعودی به دلیل سرعت عمل دولتها در پیشبرد پنج زمینهی اصلی گزارش موسسه Kearney، بیشترین میزان احیا را خواهد داشت. باید به این نکته نیز اشاره کرد که دوحه در سطح جهانی بیشترین میزان درآمد را دارد، که این نکته اهمیت رعایت تعادل بین خودکفایی و حفظ ارتباط جهانی را نشان میدهد».
این گزارش که از دو بخش «شاخص شهرهای جهانی» (GCI) و «چشمانداز شهرهای جهانی» (GCO) تشکیل شده، ارزیابی میکند که شهرهایی که در جهان نقشی محوری دارند، در 5 زمینهی فعالیت اقتصادی، سرمایه انسانی، تبادل اطلاعات، تجربه فرهنگی و روابط سیاسی چه شرایطی را دارند. GCO بر اساس 13 شاخص، آینده را ارزیابی کرده و بررسی میکند که شهرهای یکسان، چگونه شرایط لازم را برای تبدیل شدن به قطب های جهانی در آینده ایجاد می کنند.
نسخه یازدهم این گزارش معتبر، نکاتی کلیدی در مورد تأثیر کووید-19 و اقدامات انجام شده در راستای مقابله با همهگیری این ویروس ارائه میکند. این گزارش نشان میدهد که این اقدامات چگونه بر ارتباطات جهانی در 156 شهر از سراسر دنیا تأثیر گذاشتهاند.
شهرهایی که بیشترین میزان رقابت را دارند
Saad Maniar، شریک ارشد شرکت Crowe، گفت: «شاخص شهرهای جهانی» نشان میدهد که اکنون کدام شهرها در پنج زمینه اصلی بیشترین میزان رقابت را دارند. این زمینهها عبارتاند از: فعالیت اقتصادی، مسائل فرهنگی، سرمایه انسانی، روابط سیاسی و تبادل اطلاعات. دبی که پایتخت تجاری خاورمیانه است، مسلماً استحقاق جایگاه فعلی خود را دارد.
Maniar روز دوشنبه به روزنامه خلیج تایمز گفت: « شاخص شهرهای جهانی، عمکرد فعلی شهرها را آشکار می کند و چشمانداز شهرهای جهانی، پتانسیل آینده شهرها را نشان میدهد. به دلیل آنکه شهرهای دبی، ابوظبی و دوحه در هر پنج زمینهی این شاخص پتانسیل زیادی دارند، جایگاه آنها در این لیست درست بوده و پیشبینی می شود که به قطبهای اقتصادی جهانی تبدیل شوند. با این حال، ریاض نیز در تعقیب این شهرها بوده و به دلیل اصلاحات ساختاری اخیر، پتانسیل پیشرفت زیادی دارد. وی عنوان کرد، پتانسیل آینده شهرها به ثبات سیاسی منطقه و کشورهای اطراف آن بستگی دارد. همچنین مسئولین باید بتوانند برای پیشرفت فضای تجاری و مهمتر از آن، برای رفاه مردم، اصلاحات لازم را انجام دهند.
وی افزود: «مردم، مهمترین سرمایهی ما در زمینهی پیشرفت و آبادانی هر کشوری هستند و باید نسبت به آنها توجه لازم را داشت».
شهر دبی قدرت ارادهی خود را نشان داد
Atik Munshi، مدیر اجرایی شرکت FinExpertiza در دبی، عنوان کرد که دبی بار دیگر، قدرت ارادهی خود را نشان داده و در «شاخص شهرهای جهانی»، جایگاه نخست خود در منطقه را حفظ کرده است.
Munshi روز دوشنبه به روزنامه خلیج تایمز گفت: «این دستاورد، نتیجهی تلاش بی وقفهی دولت ها است تا بهترین اتفاقها را برای شهروندان و افراد مقیم امارات رقم بزنند».
او افزود: «مهار موفقیت آمیز کووید-19، اقدامات اقتصادی، بسته های تشویقی، ویزاهای طولانی مدت و توسعه مداوم پروژه های زیرساختی و جهانگردی تنها بخشی از عواملی هستند که شهر دبی اینچنین به خود می بالد. به دست آوردن رتبه نخست در نمایشگاه Expo 2020، تصور جهان نسبت به دبی را درخشان تر از همیشه ساخته است. باز هم امکان به دست آوردن موفقیت های اینچنینی بسیاری وجود دارد».
پیشرفت دوحه و قاهره
در پی احیای روابط دیپلماتیک بین قطر و کشورهای همسایه، جایگاه شهر دوحه در «شاخص شهرهای جهانی»، با 15 پله افزایش، بیشترین میزان جهش را در تمام شهرها داشت.
شهر قاهره، یک پله بالاتر از ریاض، در منطقهی Mena جایگاه چهارم را کسب کرد. ریاض، پایتخت عربستان، رتبه اول سرمایه انسانی را در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بدست آورد. نقطه قوت این شهر که به کسب چنین جایگاهی کمک میکند، سیاست جذب استعدادهای بینالمللی و تعداد زیاد اتباع خارجی این شهر است.
بطور کلی، در «شاخص شهرهای جهانی»، جایگاه 21 شهر در منطقه Mena، نسبت به سال گذشته بیشتر از 6 پله افزایش یافت. جایگاه استانبول 7 پله افزایش یافت که نشان میدهد تلاش مقامات این شهر برای تبدیل آن به قطبی جهانی نتیجه بخش بوده است. جایگاه شهر آدیسآبابا (پایتخت اتیوپی)، 8 پله پیشرفت کرد. دلیل این پیشرفت، سرمایهگذاریهای عمرانی اتیوپی بود که موجب رشد سریع اقتصادی این کشور شد.
Rudolph Lohmeyer، شریک تجاری و عضو بنیاد تحولات ملی در موسسه Kearney خاورمیانه، گفت: «اگرچه کووید-19 بیشترین اثر مخرب را بر روی زندگی ما گذاشت، گزارش سال 2021 موسسه ما نشان میدهد که شهرهای برتر در عرصه جهانی، بار دیگر ثابت کردند که در برابر مشکلات مقاوم بوده و میتوانند خود را با هر شرایطی وفق دهند. هرکدام از این شهرها، نقاط قوت خاص خود را دارند. همین امر باعث شده است که سریعتر احیا شوند و در بلندمدت نیز میتوانند با داشتن رهبری متمرکز و راهبردی مشخص، جهان را به سمت احیا شدن پیش ببرند».
در سطح جهانی، شهرهای نیویورک، لندن، پاریس و توکیو، جایگاه اول تا چهارم خود را در فهرست «شاخص شهرهای جهانی» حفظ کردند. شهر پکن به دلیل همهگیری ویروس کرونا و تغییرات پیچیدهای که در عرصهی مبادلات جهانی اتفاق افتاد جایگاه خود را از دست داد و شهر لس آنجلس از این فرصت بهره برده و جای پکن را در لیست پنج شهر برتر گرفت.
شهرهای شیکاگو و سنگاپور نیز جایگاه هشتم و نهم خود را حفظ کردند و شانگهای با گذشتن از سد سانفرانسیسکو به جایگاه دهم رسید. در حالی که شهر واشینگتن دی.سی. جایگاه پیشین خود را از دست داده و رتبه چهاردهم را بدست آورد.
در چشمانداز شهرهای جهانی (GCI)، جایگاه هر سه شهر پاریس، مونیخ و ابوظبی سه پله افزایش یافته و این سه شهر به ترتیب به رتبههای دوم، سوم و چهارم این لیست دست یافتند.