متحول کردن شیوههای ساختوساز در امارات
بنا به گزارش نهاد RICS(موسسه سلطنتی نقشه برداران) در زمینه تجزیه و تحلیل صنعت ساختوساز در سطح جهانی، با وجود اینکه ساختوساز املاک در کشور امارات کاهشیافته است، اما پروژههای زیادی برای ارتقاء زیرساختها و راهها در این کشور در دست احداث هستند و این امر نشان دهنده این است که صنعت امارات از بحران بیماری کووید-19 عبور کرده و در حال بازگشت به وضعیت عادی میباشد. شاخص فعالیت بازار ساختوساز RICS(شاخصی است که توسط این شرکت محاسبه میشود و نشان دهنده میزان فعالیت بازار میباشد) کشور امارات نسبت به سه ماه دوم سال گذشته، با رشد همراه بوده است. همچنین طی سه ماه پایانی سال 2020، بازار ساختوساز این کشور افت 28 درصدی داشته که نسبت به افت 30 و 50 درصدی به ترتیب در سه ماه سوم و سه ماه دوم همان سال ثبت کرده بود، بهبود نسبی داشته و نشان میدهد اوضاع این بازار رو به بهبود است.
Shadaab Shabbir Patel، مدیرعامل شرکت املاک Oscar، تا کنون چند پروژه در محلههای JVT، Al Furjan و Discovery Gardens احداث کرده است، میگوید با وجود همهگیری بیماری کرونا، روند ساختوساز ها در امارات متوقف نشده و پروژهها به موقع به مشتریان تحویل داده شده اند. استفاده از جدید ترین دستگاهها و تکنولوژیها در ساخت این خانهها، باعث ارتقاء کیفیت آنها شده، اما رشد قیمت مصالح ساختمانی نیز باعث شده که هزینه ساخت آنها افزایش یابد. بنابراین، ما بهعنوان شرکت سازنده، باید تمام تلاشمان را در جهت پایین نگه داشتن قیمتها به کار ببریم.
به گفته Andrew Knight، تحلیلگر تکنولوژیهای ساختوساز در موسسه RICS ، همه کشورها در سراسر جهان به دنبال راهحلی هستند تا بتوانند آسیبهای ناشی از بیماری کرونا را جبران کنند. صنعت ساختوساز همیشه نقش کاتالیزور (سرعت دهنده) را در فرآیند احیاء اقتصاد داشته است.
Gavin Britton، مدیر بخش تکنولوژی شرکت مهندسی Atkins و عضو گروه SNC-Lavalin، معتقد است شرکتهای فعال در حوزه ساختوساز، بیش از پیش به استفاده از تکنولوژیهای الکترونیکی جدید (4.0 technologies) تمایل نشان میدهند. این تکنولوژیها، در زمینههای اتوماتیزاسیون (خودکار سازی)، طراحی، مدیریت اجرا و ساخت و همچنین روشهای تولید خارج از محل مانند تکنولوژی چاپ سهبعدی و خانههای پیش ساخته، بکار میروند.
به گفته Britton:
از ماه مارس سال گذشته و از آغاز همهگیری کرونا، استفاده از پهپادها در صنعت ساختوساز امارات از همیشه بیشتر شده است. این پهپادها، با جمع آوری تصاویر هوایی، به ما در طراحی مدلهای سهبعدی و همچنین ارزیابی پروسه ساخت کمک میکنند.
وی افزود:
ما همچنین شاهد افزایش تمایل افراد به سرمایهگذاری در تکنولوژیهای دیجیتال و راهحلهای نوآورانه برای بهینهسازی سرمایههای کنونی و پروسه ساخت پروژههای جدید هستیم.
وی همچنین بیان کرد:
از رباتها بیشتر از همیشه در صنعت ساختوساز استفاده میشود که این امر باعث افزایش امنیت و کاهش زمان مورد نیاز برای جمع آوری دادهها می شود. همهگیری کرونا ما را مجبور به ایجاد راههای جدیدی برای کاهش تعداد کارگران حاضر در محل کار نموده است.
فناوری مشارکتی
Prasoon Shrivastava، مدیرعامل استودیو طراحی Prasoon میگوید:
صنعت ساختوساز یک صنعت پیچیده بوده و شامل تعداد بیشماری از افراد و اجزاء میشود که باید باهم بهصورت هماهنگ و یکپارچه فعالیت کنند تا بتوانند یک محصول منحصربهفرد را خلق کنند.
روند ساخت یک ساختمان بین چندین فرآیند، مرحله و گروه تقسیم میشود که معمولاً بهصورت ایزوله و جدا از هم یکدیگر انجام شده و هرکدام از آنها فقط با یکدیگر همکاری میکنند و با فرآیند ها و افراد دیگر تعاملی ندارند. اما تکنولوژیهای جدید که در مدیریت پروژه بکار میروند، به اعضا کمک میکنند اطلاعات مربوط به فرآیند و گروه خود را، با تمام اعضا به اشتراک بگذارند.
هدف تکنولوژی های جدید، جمع آوری فرآیند ها، گروه ها، نقشه ها و اجزائی که در ساخت یک پروژه فعالیت دارند، می باشد و این امر به بهبود روند ساخت و ساز کمک بزرگی می کند.
وی اظهار دارد که استفاده از نرمافزارهای هوشمند باعث میشود تمامی دادههای مربوط به پروژه در یکجا متمرکز شوند که باعث میشود وضعیت کنونی پروژه بهصورت شفافتری بین اعضاء به اشتراک گذاشته شود و متصدیان یک پروژه بتوانند به کمک این دادهها، آینده پروژهها را پیشبینی کنند تا آنها به موقع تکمیل شده و از بودجه مقرر بیشتر نشوند، همچنین کیفیت مطلوبی داشته باشند.
با توجه به حجم بالای دادههایی که یک پروژه ساختوساز میتواند تولید کند، برای آنالیز کردن این دادهها ناچار به استفاده از علم روباتیک و هوش مصنوعی هستیم. همچنین پهپادها، سنسورهای (جمع آوری داده) و رباتها میتوانند به فرآیند جمع آوری داده سرعت بخشیده و استفاده از رباتها در تکنولوژی چاپ سه بعدی و تولید اجزاء پیش ساخته و روند ساخت، باعث کاهش فشار کاری در محل احداث پروژهها و در نتیجه تکمیل بهموقع آنها میشود.
فناوری باعث رشد ساختوساز میشود
Nathan Hones، مدیر اجرایی و یکی از سهامداران Carter Associates،که یک شرکت مشاوره در امر مدیریت پروژه میباشد، گفت:
امارات یکی از نخستین کشورهایی بود که از فناوریهای نوین در ساختوساز استفاده کرد. در سال 2016، اولین ساختمان جهان که به کمک پرینت سهبعدی ساخته شد، در مجتمع the Emirates Towers احداث شد. این ساختمان طی 17 روز و با استفاده از ترکیب خاصی از سیمان و پلیمر و در کشور امارات چاپ شد و نصب آن حدود 48 ساعت زمان برد.
وی همچنین بیان کرد: با وجود اینکه فناوری چاپ سهبعدی، از نظر ابعاد پنلها و شکافها و همچنین از لحاظ سازهای، محدودیت هایی دارد اما از طرف دیگر، محاسن زیادی در زمینههای هماهنگی در طراحی، سرعت ساخت و دقت بالا در تولید را برای سازندگان به ارمغان میآورد.
وی همچنین افزود:
فناوریهای دیگری نیز مانند واقعیت افزوده (Augmented Reality) و هوش مصنوعی (AI) و مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) در حال ورود به صنعت ساختوساز هستند.
Hones همچنین اشاره میکند که پهپادها تبدیل به ابزار ارزشمندی برای مدیریت پروژه و کنترل کردن فرایند ساخت شدهاند.
در حال حاضر، ما مشغول ارائه مشاوره به شرکت املاک IMKAN هستیم که در حال ساخت یک شهرک مسکونی به نام Al Jurf در شهر ابوظبی میباشد. در این پروژه از پهپادها برای کنترل کردن فرآیند ساخت و همچنین پیدا و برطرف نمودن ایرادات طراحی استفاده میشود. این فناوری جدید، استفاده از دوربینهای ثابت برای کنترل پروژه را به کلی جایگزین کرده است، زیرا آنها امکان ارائه یک تصویر کامل از فرآیند ساخت را در یک پروژه بزرگ ندارند.
پیشرفتهای حاصل شده در فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM)
Hones میگوید که فناوری مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) رو به پیشرفت بوده و هر روزه طراحان، پیمانکاران و سازندگان بیشتری متوجه فواید ساخت یک مدل 5 بعدی از خود ساختمان و فرآیندهای ساخت آن، میشوند.
وی افزود:
امروزه به علت همه گیری کرونا و شرایط دورکاری کارمندان و همچنین محدودیت های مسافرتی ناشی از کووید-19، امکان ساخت یک مدل سهبعدی کامپیوتری یکپارچه و هماهنگ که نمایی از یک ساختمان را در اختیار طراحان و مهندسان قرار دهد، بیش از هر زمان دیگری ضروری است.
Knight میگوید که تکنولوژی مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) اکنون دیگر محدود به مرحله طراحی و ساخت نمیشود بلکه آنها همچنین به مدیران پروژه کمک میکنند که چرخه حیات یک پروژه یا ساختمان را پیشبینی کنند.
آنها دیگر فقط هزینه ساخت و بودجه را تخمین نمیزنند. بلکه آنها همچنین نشان میدهند که این پروژهها چقدر سازگار با محیط زیست هستند و در بهینهسازی مصرف انرژی، چقدر موفق خواهند بود و رفتار آنها را بعد از تکمیل شدن پروژه پیشبینی میکنند.
مدلهای ساختهشده از روی اطلاعات ساختمان (BIM) میتوانند همچنین به دادههای زنده از ساختمان که توسط سنسورها جمع آوری شده و توسط اینترنت 5G به اشتراک گذاشته میشوند، متصل شده و از این دادهها برای ساخت یک مدل زنده از آخرین تغییرات به وجود آمده در ساخت پروژه استفاده کنند و مورد استفاده مدیران پروژه و طراحان قرار گیرند.
استفاده از واقعیت افزوده (Augmented Reality)
Hones همچنین پیشبینی میکند که در ساخت پروژههای جدید، از فنآوری واقعیت افزوده استفاده شود.
وی میگوید:
در پروژه ساخت یک شهرک مسکونی در شهر ابوظبی، شرکت سازنده، ایده استفاده از هدستهای واقعیت افزوده برای کمک به خریداران را عملی کرد. محل احداث این شهرک مسکونی از راههای اصلی فاصله زیادی داشت و این امر باعث میشد که خریداران رغبت زیادی به آنها نشان ندهند زیرا نمیتوانستند از محل ساخت ویلاهایی که قصد خریدشان را داشتند، دیدن کنند.
هدستهای واقعیت افزوده به آنها کمک کردند که یک مدل مجازی از ویلاهای آینده خود و منظره آنها و همچنین راهها و جادههای موجود در شهرک را ببینند و باعث شد که از نتیجه سرمایهگذاری خود مطمئن شوند.